Table of Contents Table of Contents
Previous Page  152 / 180 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 152 / 180 Next Page
Page Background

sağlık

150

Şeker, günümüzde en çok tükettiğimiz besin maddelerinden biri. Her gün birçok kez çayımıza, kahvemize attığımız şeker,

yediğimiz tatlılar ve içtiğimiz gazlı içeceklerin yanı sıra içeriğini bilmediğimiz paketli gıdalarda da bulunuyor. Dolayısıyla şeker

tüketirken yaşadığımız en büyük sorun, günde ne kadar tükettiğimiz konusunda net bir fikrimizin olmaması. Şeker en büyük

zehir!” başlıklı yazıları da son zamanlarda çok fazla okur olduk. Peki, uyuşturucu ile eş değer bir bağımlılığı olduğu belirtilen

şekerin zararlarının tam olarak farkında mıyız? Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz fazla

şeker tüketenlerin karşı karşıya kaldıkları riskleri ve vücudumuza verdiği 10 önemli zararı anlattı.

Günümüzde kişi başına ortalama 10 ile 30 çay kaşığı, bir

başka deyişle 40-120 gram şeker tüketildiği yapılan çalış-

malarda ortaya konmuş. Ancak Dünya Sağlık Örgütü’nün

raporuna göre; şekerin günlük kalori ihtiyacımızın yüzde

10’undan fazlasını oluşturmaması gerekiyor. Çünkü fazla

şekeri vücut tolere edemiyor ve şeker zamanla birikim

yaparak birçok ciddi sağlık sorununa neden olabiliyor.

Amerikan Kalp Cemiyeti’nin yayınladığı rakamlara göre;

günlük olarak alınabilecek şeker miktarı erkekler için 35

gram (150 kalori), kadınlar içinse 20 gram (100 kalori)

olmalı. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet

Uzmanı Ayça Güleryüz fazla şeker tüketenlerin karşı

karşıya kaldıkları riskleri şöyle sıraladı.

VÜCUDA HİÇBİR FAYDASI YOK!

Şeker; şeker pancarından elde edilen, “beyaz şeker”

olarak adlandırdığımız ve yarı yarıya fruktoz ile glukozdan

oluşan bir bileşik. Protein, yağ, vitamin ve mineral gibi

hiçbir besin öğesi içermiyor. Posa içeriği de olmayan boş

kalori aslında. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz

bu nedenle rafine edilmiş beyaz şekere vücudun hiç

ihtiyacı olmadığına dikkat çekerek sözlerine şöyle devam

ediyor: “Rafine şeker ve çoğu gıdanın içinde bulunan

yüksek oranda fruktoz içeren mısır şurupları vücudu-

muzda karaciğer tarafından metabolize ediliyor. Bu da

karaciğerin daha fazla çalışması anlamına geliyor. Bunun

aksine günlük olarak tükettiğimiz ve kaliteli karbonhid-

Vücuda Hiçbir Faydası Yok

ÜSTELİK SAĞLIĞIMIZA

10 ÖNEMLİ ZARARI VAR

Ayça Güleryüz