Table of Contents Table of Contents
Previous Page  154 / 180 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 154 / 180 Next Page
Page Background

sağlık

Damarların içindeki bu parçacık-

ların artması da kalp krizi riskini

yükseltiyor” diyor.

MUTSUZLUK NEDENİ

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça

Güleryüz, çok önemli bir bilgiyi

daha bizimle paylaşarak şekerin

nasıl mutsuzluk nedeni olduğunu,

“Şeker “mutluluk hormonu” olarak

bilinen serotonin hormonunun

salgılanmasını tetiklediği için keyif

verici özelliği kişilerde bağımlılık

yaratabiliyor. Beyinde bağımlılık

yaratan etkisi de içinde şeker olan

besinler tüketilmediği zaman mut-

suzlukla sonuçlanabiliyor. Çünkü

bağımlılık nedeniyle en ufak bir

sorunda gerektiğinden fazla şeker

ve tatlı tüketmek zamanla kilo

alımına, bu tablo da mutsuzluğa

sürüklüyor” diyerek anlatıyor.

İNSÜLİN DİRENCİNE

SEBEP OLUYOR

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça

Güleryüz, fazla şeker tüketimi-

nin insülin direncine nasıl sebep

olduğunu da “Vücudumuzdaki

en önemli hormonlardan biri olan

insülin kan şekerini düzenlemeye

yardımcı oluyor. İnsülin direnci;

kandaki şekerin hücre içerisine

girmesi sonucunda kullanılamama-

sı demek. Yapılan birçok çalışma

şeker tüketiminin insülin direncine

yol açtığını gösteriyor. İnsülin diren-

ci oluşan kişilerde de metabolik

sendrom, obezite, tip 2 diyabet ile

kalp damar hastalıkları riski artıyor”

diyerek açıklıyor.

152

VÜCUDUN SAVUNMA SİSTEMİNİ

ZAYIFLATIYOR

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz,

bağışıklık sistemimizin önemli bir parçası olan

alyuvar hücrelerinin C vitamini ile şeker mole-

küllerinin yarışı arasında kalabildiğini söyleyerek

şekerin vücudun savunma sistemini zayıflattığını

söylüyor. Güleryüz şekerin bunu nasıl başardığını

ise “Şeker ile benzer molekül yapısına sahip olan

C vitamini şekerin fazla tüketimi sonucu bağışık-

lık hücreleri tarafından kullanılamıyor ve bağışık-

lık sistemini zayıflatmaya sebep oluyor. Bunun

sonucunda da hastalıklara yakalanma riski daha

da yükselmiş oluyor” diyerek açıklıyor.

DİŞ ÇÜRÜKLERİNE NEDEN OLUYOR

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz,

şekerin diş çürüklerine verdiği zararı “Ağzımızda

pek çok farklı bakteri yaşıyor. Bunlardan bazıları

dişlerimize fayda sağlarken, bazıları ise hasar

veriyor. Basit şekerlerle beslenen zararlı bakte-

riler fırçalama veya tükürük ile temizlenmezlerse

şekeri aside dönüştürerek ağzımızın içinde asidik

bir ortam oluşmasına yol açıyor. Bu asitlerin

diş minesinin en üst tabakasında yer alan ve

dişlerimizin korunmasını sağlayan mineralleri

çözmesi sonucu da diş çürükleri oluşuyor” diye-

rek anlatıyor.

OBEZİTEYE YOL AÇIYOR

Günümüzün önemli hastalıklarından biri olan

obezitenin temel nedeninin aşırı şeker tüketmek

olduğuna vurgu yapan Beslenme ve Diyet Uz-

manı Ayça Güleryüz, “Yapılan çalışmalar açıkça

gösteriyor ki fazla miktarlarda ve devamlı olarak

şeker tüketildiğinde karaciğer şekerin bileşeni

olan fruktozu yağ olarak depoluyor. Bunun sonu-

cunda da özellikle bel çevresinde yağlanma hızla

artıyor” diyor.

KARACİĞER YAĞLANMASINI

TETİKLİYOR

Karaciğerde fazla trigliserid birikimi yağlı bir

karaciğere sahip olmanıza neden olabiliyor. Bes-

lenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz, “Yapılan

çalışmalar da gösteriyor ki fazla fruktoz tüketimi

trigliseridlerin yükselmesine yol açarak karaciğer

yağlanmasını tetikleyebiliyor. Ayrıca fazla şeker

tüketimi sonucu kilo artışı ve bunun sonucunda

obezite ile gelen insülin direnci de karaciğer

yağlanmasını tetikleyebilen diğer unsuru oluştu-

ruyor” diyerek şekerin karaciğer sağlığını nasıl

tehdit ettiğini gözler önüne seriyor.

KALBE ZARAR VERİYOR

Institute of Medicine’ın raporuna değinen

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz,

“Araştırmaya göre şeker kötü kolesterol olarak

bilinen LDL ve trigliseridlerin yükselmelerine

neden olarak damar tıkanıklığına yol açabiliyor.