

sağlık
Damarların içindeki bu parçacık-
ların artması da kalp krizi riskini
yükseltiyor” diyor.
MUTSUZLUK NEDENİ
Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça
Güleryüz, çok önemli bir bilgiyi
daha bizimle paylaşarak şekerin
nasıl mutsuzluk nedeni olduğunu,
“Şeker “mutluluk hormonu” olarak
bilinen serotonin hormonunun
salgılanmasını tetiklediği için keyif
verici özelliği kişilerde bağımlılık
yaratabiliyor. Beyinde bağımlılık
yaratan etkisi de içinde şeker olan
besinler tüketilmediği zaman mut-
suzlukla sonuçlanabiliyor. Çünkü
bağımlılık nedeniyle en ufak bir
sorunda gerektiğinden fazla şeker
ve tatlı tüketmek zamanla kilo
alımına, bu tablo da mutsuzluğa
sürüklüyor” diyerek anlatıyor.
İNSÜLİN DİRENCİNE
SEBEP OLUYOR
Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça
Güleryüz, fazla şeker tüketimi-
nin insülin direncine nasıl sebep
olduğunu da “Vücudumuzdaki
en önemli hormonlardan biri olan
insülin kan şekerini düzenlemeye
yardımcı oluyor. İnsülin direnci;
kandaki şekerin hücre içerisine
girmesi sonucunda kullanılamama-
sı demek. Yapılan birçok çalışma
şeker tüketiminin insülin direncine
yol açtığını gösteriyor. İnsülin diren-
ci oluşan kişilerde de metabolik
sendrom, obezite, tip 2 diyabet ile
kalp damar hastalıkları riski artıyor”
diyerek açıklıyor.
152
VÜCUDUN SAVUNMA SİSTEMİNİ
ZAYIFLATIYOR
Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz,
bağışıklık sistemimizin önemli bir parçası olan
alyuvar hücrelerinin C vitamini ile şeker mole-
küllerinin yarışı arasında kalabildiğini söyleyerek
şekerin vücudun savunma sistemini zayıflattığını
söylüyor. Güleryüz şekerin bunu nasıl başardığını
ise “Şeker ile benzer molekül yapısına sahip olan
C vitamini şekerin fazla tüketimi sonucu bağışık-
lık hücreleri tarafından kullanılamıyor ve bağışık-
lık sistemini zayıflatmaya sebep oluyor. Bunun
sonucunda da hastalıklara yakalanma riski daha
da yükselmiş oluyor” diyerek açıklıyor.
DİŞ ÇÜRÜKLERİNE NEDEN OLUYOR
Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz,
şekerin diş çürüklerine verdiği zararı “Ağzımızda
pek çok farklı bakteri yaşıyor. Bunlardan bazıları
dişlerimize fayda sağlarken, bazıları ise hasar
veriyor. Basit şekerlerle beslenen zararlı bakte-
riler fırçalama veya tükürük ile temizlenmezlerse
şekeri aside dönüştürerek ağzımızın içinde asidik
bir ortam oluşmasına yol açıyor. Bu asitlerin
diş minesinin en üst tabakasında yer alan ve
dişlerimizin korunmasını sağlayan mineralleri
çözmesi sonucu da diş çürükleri oluşuyor” diye-
rek anlatıyor.
OBEZİTEYE YOL AÇIYOR
Günümüzün önemli hastalıklarından biri olan
obezitenin temel nedeninin aşırı şeker tüketmek
olduğuna vurgu yapan Beslenme ve Diyet Uz-
manı Ayça Güleryüz, “Yapılan çalışmalar açıkça
gösteriyor ki fazla miktarlarda ve devamlı olarak
şeker tüketildiğinde karaciğer şekerin bileşeni
olan fruktozu yağ olarak depoluyor. Bunun sonu-
cunda da özellikle bel çevresinde yağlanma hızla
artıyor” diyor.
KARACİĞER YAĞLANMASINI
TETİKLİYOR
Karaciğerde fazla trigliserid birikimi yağlı bir
karaciğere sahip olmanıza neden olabiliyor. Bes-
lenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz, “Yapılan
çalışmalar da gösteriyor ki fazla fruktoz tüketimi
trigliseridlerin yükselmesine yol açarak karaciğer
yağlanmasını tetikleyebiliyor. Ayrıca fazla şeker
tüketimi sonucu kilo artışı ve bunun sonucunda
obezite ile gelen insülin direnci de karaciğer
yağlanmasını tetikleyebilen diğer unsuru oluştu-
ruyor” diyerek şekerin karaciğer sağlığını nasıl
tehdit ettiğini gözler önüne seriyor.
KALBE ZARAR VERİYOR
Institute of Medicine’ın raporuna değinen
Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz,
“Araştırmaya göre şeker kötü kolesterol olarak
bilinen LDL ve trigliseridlerin yükselmelerine
neden olarak damar tıkanıklığına yol açabiliyor.